Vårt utgangspunkt for sammenligningene er å finne den enkelte skoles laveste pris, som kan føre fram til førerkort. Disse «laveste prisene» sammenlignes med hverandre innenfor det valgte geografiske området.
Prissammenligningen gjøres ved å samle inn, og sette sammen, prisene som trafikkskolene har gjort tilgjengelige på internett. Alle trafikkskoler med nettside på internett er pliktig å oppgi sine priser på nett. (Jamfør prisopplysningsforskriften § 11 første ledd andre punktum, jfr § 1 tredje ledd, og formålet i prisopplysningsforskriften (§ 2)). Likevel opplever vi at en del trafikkskoler enten, ikke oppgir sine priser på nett, eller oppgir ufullstendige priser.
For å kunne sammenligne prisene mellom trafikkskolene må det gjøres noen avveiinger, der ikke alle forhold kommer tydelig fram på nettstedene til trafikkskolene. Det står mer om avveiingene under. Dersom det er for stor usikkerhet hos en skole utelates den fra sammenligningene. Foreløpig er det prisene på førerkort klasse B (automat og manuell) og trafikalt grunnkurs som sammenlignes. Prisene vises både med og uten bruk av pakker. Se mer om pakker under Info på fkort.no.
Vi har som mål å samle inn prisinformasjon fra alle aktive trafikkskoler som har gjort prisinformasjon tilgjengelig på internett. Vi bruker flere offisielle registre og oversikter for å kartlegge trafikkskolene. I tillegg gjør vi egne grundige undersøkelser for å finne aktive trafikkskoler.
Vi oppdaterer prisene hyppig og regelmessig. På siden med prisdetaljer, som det er lenket til i prissammenligningene, står dato for når prisene til den aktuelle trafikkskolen sist er sjekket.
Opplæringen fram til førerkort er regulert av trafikkopplæringsforskriften ( https://lovdata.no/forskrift/2004-10-01-1339 ). Statens vegvesen sin læreplan for førerkortklassene B, B96 og BE finner du her: https://www.vegvesen.no/globalassets/fag/handboker/hb-v851.pdf.
I tillegg til forskriften bestemmes omfanget og innholdet i opplæringen av ferdighetene til kandidaten og egne bestemmelser som den enkelte trafikkskole kan ha.
Pris og opplæringsinformasjonen hos de ulike trafikkskolene kan variere til dels mye. For å kunne sammenligne prisene mellom trafikkskolene må vi derfor sette våre egne rammer for prisberegningen. For noen skoler kan det være noe usikkerhet rundt enkelte priser, der har vi tatt egne velbegrunnede valg. Les mer om det under.
Det gjøres en selvstendig sammenligning av prisene for trafikalt grunnkurs, som er uavhengig av de andre elementene som er nødvendige for å fullføre opplæringen. Trafikalt grunnkurs består av tre deler for dem som er under 25 år, teori, førstehjelp og mørkekjøring. Kandidater over 25 år må ta førstehjelp og mørkekjøring. Vår sammenligning er basert på de tre delene som er obligatoriske for kandidater under 25 år. De fleste trafikkskoler oppgir en samlet pris for alle tre delene, eventuelt for teori og førstehjelp samlet, og en egen pris for mørkekjøring. I vår sammenligning har vi lagt til grunn at element navngitt med «Trafikalt grunnkurs» inneholder både teori og førstehjelp, med mindre det går klart fram at førstehjelp ikke inngår i elementet. Denne uklarheten kan medføre at prisen hos noen trafikkskoler framstår som for lav i forhold til den virkelige, dersom de ikke har ment å inkluder førstehjelp i elementet. Vi arbeider systematisk for å avklare dette med den enkelte trafikkskole, slik at sannsynligheten for feil blir mindre og mindre etter hvert som vi får avklart dette.
I våre sammenligninger brukes kjøretimer med varighet på 45 minutt. Antall kjøretimer som er nødvendig for å fullføre opplæringen vil variere fra kandidat til kandidat. Vi har en egen sammenligning av prisene på kjøretimer. I tillegg inngår kjøretimer i de andre sammenligningene. Vi har satt antall ordinære kjøretimer i opplæringen til 10 timer som standard, men dette kan enkelt endres av brukeren selv, slik at prissammenligningen blir mest mulig relevant for hver enkelt bruker. Gyldig intervall for kjøretimer i våre sammenligninger er fra 0 til 30 kjøretimer.
I denne sammenheng er pakker en samling av prissatte elementer oppgitt med en samlet pris. En pakke med elementer kan inneholde både et visst antall kjøretimer og andre elementer, både obligatoriske og ikke-obligatoriske. Pakkepriser er som regel rimeligere enn summen av enkeltelementene i pakken hver for seg. Vær oppmerksom på at det som regel er en betingelse at hele prisen på pakken betales før opplæringen starter, og at det ofte er et krav om at opplæringen må gjennomføres innen en viss tid, typisk 12 eller 24 måneder. Vi gjør også oppmerksom på at Forbrukerrådet av ulike grunner ikke anbefaler kjøp av pakker. Du kan lese mer om Forbrukerrådets vurderinger her: https://www.forbrukerradet.no/forside/bil/trafikkskole/
Det er flere ulike former for pakker. I våre sammenligninger tar vi hensyn til opplæringspakker, kjøretimepakker og pakker som gir generell rabatt ved forhåndsbetaling. Opplæringspakker inneholder flere elementer og kan være med og uten ordinære kjøretimer. Kjøretimepakker er en fast pris for et visst antall kjøretimer. Pakker som gir generell rabatt ved forhåndsbetaling innebærer (forhånds-)betaling av et bestemt beløp, som deretter gir kandidaten rett til å motta opplæring for mer enn innbetalt beløp. Et typisk eksempel kan være en pakke hvor kandidaten betaler inn kr 15 000,- for å motta opplæring for kr 16 000,-, altså kr 1 000,- mer enn innbetalt. I våre sammenligninger legger vi til grunn at slike pakker IKKE kan kombineres med andre pakker, da dette ville gitt rabatt på de allerede reduserte pakkeprisene. Noen pakker er omtalt som startpakker, det legges da til grunn at pakken kun kan kjøpes en gang. Noen kjøreskoler oppgir at enkelte pakker ikke kan kombineres med andre pakker, dette legges da til grunn i våre sammenligninger.
I prisoversikten vil det vises hvilke pakker som eventuelt inngår i den laveste prisen for valgte antall ordinære kjøretimer.
Før kandidaten kan starte på den avsluttende opplæringen må han ha godkjent trinnvurdering 2 og trinnvurdering 3. Det vil variere hvor mye opplæringen kandidaten trenger for å oppnå de ulike målene i trinnene. De fleste trafikkskoler har oppgitt egne priser på disse to trinnvurderingene. De aller fleste trafikkskolene tar samme pris for trinnvurdering 2, som for en ordinær kjøretime (45 min). Trinnvurdering 3 er som regel prissatt høyere da den har en varighet på 60 minutt. For de få trafikkskolene som ikke har oppgitt egne priser for trinnvurdering legger vi til grunn prisen av en kjøretime for hver av vurderingene.
Sikkerhetskurs på bane foregår på en av NAFs øvingsbaner. Det skal betales leie for bruk av banen til NAF. Det vanligste er at denne betales direkte av kandidaten, men en del skoler betaler direkte til NAF og har leien inkludert i prisen for denne opplæringen. Dersom det ikke kommer klart fram på trafikkskolens nettside om leien er inkludert eller ikke, legges det til grunn at den kommer i tillegg.
For de aller fleste skolene er kjøring til og fra øvingsbane inkludert i prisen for denne opplæringen. For skoler hvor denne transporten ikke er med i prisen kan trafikkskolen ta ekstra betalt, bruke av ordinære kjøretimer, eller inkludere et ekstra opplæringselement, oftest (ikke obligatorisk) forbikjøring. Dersom det ikke går tydelig fram hvordan en trafikkskole håndterer dette med kjøring til og fra bane legges det til grunn at det er inkludert i prisen.
Sikkerhetskurs på vei er obligatorisk for å fullføre opplæringen. Denne opplæringen er delt opp i to teoretiske deler og to praktiske deler. Vanligvis oppgis det pris for de fire elementene separat, mens noen skoler oppgir en samlet pris for alle elementene. Dette vil fremgå av prisoversikten.
Forbikjøring inngår i opplæringen i Sikkerhetskurs på vei og er også en del av trinn 3. Det er altså ikke obligatorisk med separat opplæring (teori og praksis) i dette utenom annen opplæring. Noen skoler har likevel oppgitt at forbikjøring er obligatorisk hos akkurat denne skolen, da er dette lagt til grunn i den aktuelle skolens pris. Dette medfører at skoler som har gjort forbikjøring obligatorisk hos seg, framstår som dyrere enn andre skoler. Prisene blir derfor ikke direkte sammenlignbare mellom skoler som har det som obligatorisk element og skoler som ikke har det. Denne merverdien vil eventuelt framgå av prisoversikten. Som omtalt over er det også noen skoler som legger forbikjøring inn i sikkerhetskurs på bane, oftest for å utnytte eventuell transportstrekning til øvingsbane. Dette vil eventuelt også gå fram prissiden.
Bykjøring inngår i opplæringen i Sikkerhetskurs på vei, og er også en del av trinn 3. Det er altså ikke obligatorisk med separat opplæring i dette utenom denne opplæringen. Noen kjøreskoler oppgir likevel dette som et selvstendig element. Årsaken er oftest at det ikke er mulig med trening på slik kjøring i umiddelbar nærhet av trafikkskolen, og det må arrangeres en egen tur for bykjøring. Når bykjøring er oppgitt som eget element i en trafikkskoles prisoversikt regnes elementet som obligatorisk hos denne trafikkskolen, og tas med i våre sammenligninger. Det vil framgå av prisoversikten om bykjøring inngår i prisen på opplæringen hos en skole eller ikke. Dette innebærer at trafikkskoler med lang avstand til bymiljø vil framstå som dyrere enn trafikkskoler som ligger nærmere slike miljø. Det er viktig å være klar over at denne merkostnaden også kan innebære bedre og mer omfattende opplæring for kandidaten. Eventuell forventet reduksjon i bruk av ordinære kjøretimer på grunn av kjøring til og fra by er ikke tatt hensyn til i våre sammenligninger. Dette kan kandidaten eventuelt selv ta hensyn til ved å regulere det valgte antall ordinære kjøretimer i de ulike sammenligningene.
For å få førerkort må kandidaten avlegge og bestå førerprøve hos Statens vegvesen. For å kunne ta den praktiske kjøreprøven må kandidaten disponere en egnet bil, de aller fleste trafikkskoler leier bort sine biler til dette formålet. I våre prissammenligninger er leie av bil regnet som et obligatorisk element. Noen trafikkskoler oppgir kun pris for leie av bil inkludert oppvarmingstime i forkant av oppkjøringen. Dette vil vises i prisoversikten.
Oppvarmingstime er kjøretime umiddelbart før praktisk oppkjøring hos Statens vegvesen. Dette er sterkt anbefalt, og vil trolig øke kandidatens mulighet til å bestå den praktiske prøven. Det antas altså at prisen for opplæring i gjennomsnitt vil være lavere for kandidater som tar oppvarmingstime før oppkjøring. Noen trafikkskoler oppgir også at oppvarmingstime er inkludert i prisen for å leie av bil til oppkjøring. En oppvarmingstime (45 min) regnes som obligatorisk i våre prissammenligninger. Dersom en trafikkskole har oppgitt høyere pris for oppvarmingstime enn prisen for en enkel kjøretime, legges det til grunn at kandidaten kan velge å bruke en ordinær kjøretime (45 min), i stedet for den dyrere oppgitte timen. Dersom det er oppgitt lavere pris enn prisen for en ordinær timer, brukes denne lavere prisen i sammenligningene.
Oppvarmingstime er kjøretime umiddelbart før praktisk oppkjøring hos Statens vegvesen. Dette er sterkt anbefalt, og vil trolig øke kandidatens mulighet til å bestå den praktiske prøven. Det antas altså at prisen for opplæring i gjennomsnitt vil være lavere for kandidater som tar oppvarmingstime før oppkjøring. Noen trafikkskoler oppgir også at oppvarmingstime er inkludert i prisen for å leie av bil til oppkjøring. En oppvarmingstime (45 min) regnes som obligatorisk i våre prissammenligninger. Dersom en trafikkskole har oppgitt høyere pris for oppvarmingstime enn prisen for en enkel kjøretime, legges det til grunn at kandidaten kan velge å bruke en ordinær kjøretime (45 min), i stedet for den dyrere oppgitte timen. Dersom det er oppgitt lavere pris enn prisen for en ordinær timer, brukes denne lavere prisen i sammenligningene.
Sikkerhetskontroll er opplæring i hvordan å undersøke om bilen er i forskriftsmessig stand. Dette elementet er ikke obligatorisk og tas som utgangspunkt ikke med i våre prissammenligninger. Noen pakker inneholder likevel dette elementet. Dersom sikkerhetskontroll er med i sammenligningsprisen for en kjøreskole vil det være synlig i prisoversikten.
Noen trafikkskoler har tilbud om første kjøretime gratis. Dette legges inn og tas hensyn til i våre sammenligninger. NB! Av tekniske årsaker tas det bare med når en velger priser med pakker. Noen skoler tilbyr gratis vurderingstime e.l., dette skiller seg fra gratis ordinære timer. En vurderingstime brukes til å kartlegge elevens ferdighetsnivå og å planlegge den videre individuelle opplæringen til eleven. Etter vår erfaring er dette ofte unnagjort på langt mindre enn det en ordinær kjøretime varer. Etter vår vurdering er det derfor ikke riktig å likestille gratis ordinære timer og gratis vurderingstimer e.l., disse legges derfor ikke inn og tas ikke hensyn til i våre sammenligninger.
Noen trafikkskoler oppgir egen pris for bompengegebyr, dette regnes da som obligatorisk i våre sammenligninger.
Statens vegvesen tar egne gebyr for oppkjøring, bilde mv, disse er ikke med i våre sammenligninger. Kandidaten må selv sjekke disse gebyrene. Det kan gjøres her: https://www.vegvesen.no/forerkort/ta-forerkort/priser/
Noen trafikkskoler har ett hovedkontor, samtidig som det også drives virksomhet ved andre lokasjoner. Virksomheten som foregår utenfor hovedkontoret, kan variere mye i omfang. Alt fra en fult fungerende avdeling, hvor flere ansatte har sitt daglige arbeid, til at trafikkskolen sporadisk leier et undervisningslokale når de skal avholde trafikalt grunnkurs. Den første virksomheten er åpenbart en avdeling som vi tar med i våre sammenligninger for det området den er lokalisert. Den andre virksomheten med sporadisk leie av lokale faller åpenbart utenfor det som kan betraktes som egen avdeling, og tas ikke med i våre sammenligninger. For å avgjøre om virksomhet annet sted enn ved hovedkontoret oppfyller kravet til avdeling som skal være med i våre sammenligninger, bruker vi de samme reglene som brukes av Brønnøysundregisteret når det gjelder underenheter. Dette er godt beskrevet i Statistisk sentralbyrå sitt notat «Bedrifts- og foretaksregisteret – Regler og rutinger for ajourhold av BoF» side 6 og 7. Denne finner du her: https://www.ssb.no/a/publikasjoner/pdf/notat_200920/notat_200920.pdf
En del trafikkskoler informerer om at de henter elever i et helt distrikt eller i navngitte enkeltkommuner. Dette har vi dessverre ikke mulighet til å synliggjøre i våre sammenligninger. Vi oppfordrer derfor brukerne av vår tjeneste til å ta med områder/kommuner som ligger noe utenfor der en ønsker opplæringen, og sjekke om skoler utenfor området tilbyr henting og levering i kommunen en ønsker opplæring.
Peter@fkort.no
Org.nr: 931 296 043
TLF: 95 22 37 45